Inmiddels bijna 20 jaar geleden start Leendert bij het staalconstructiebedrijf van De Klerk. Hij heeft De Klerk Staalconstructie zien groeien tot het bedrijf wat het vandaag de dag is: ijzersterk!
In 2004, na het volgen van een opleiding metaal aan het Gilde, wilde Leendert graag een opleiding volgen tot machinist. Vlak vóór de start van die opleiding, werd hem verteld dat vanwege te weinig aanmeldingen die opleiding niet ging starten. Last-minute kiest hij er dus toch voor om te gaan werken in metaal. Op 30 augustus 2004 start hij bij De Klerk.
In alle eerlijkheid had hij niet meteen zijn passie gevonden. Het was immers niet de eerste keuze. Ook was hij in die tijd één van de jongere werknemers in de staalconstructie. In eerste instantie krijgt Leendert veel verschillende taken zoals boren, slijpen en zagen. Later mocht hij gaan lassen en vanaf dat moment begint Leendert steeds meer plezier te krijgen in zijn werk. Naarmate de tijd verstrijkt, gaat het lassen hem steeds beter af. Op een gegeven moment ontdekt Leendert dat je in een organisatie zelf ook magnetisch onderzoek mag verrichten, mits je daarvoor bent opgeleid. Het lassen bracht hem niet genoeg uitdaging meer, en dit was een mooie manier om verder te ontwikkelen. De opleiding werd geregeld. Rond diezelfde periode komt het moment dat hij steeds minder zelf gaat lassen, en een meer coördinerende rol op zich neemt. Dat is in een notendop hoe zijn huidige functie van lascoördinator/lasonderzoeker tot stand is gekomen.
Een gemiddelde werkdag in het leven van Leendert begint al vroeg. “Meestal ben ik vóór 5 uur uit bed, en probeer ik als één van de eersten op het werk te zijn. Dan kan allereerst de apparatuur aangezet worden die regelt dat materiaal voorverwarmd kan worden. Bepaald materiaal moet namelijk op hoge temperatuur zijn voordat je ermee kan lassen. De collega’s die later starten, kunnen dan direct beginnen. Verder maak ik een rondje om laswerk te checken, of lassen die onderzocht moeten worden te noteren. Al die lassen moeten apart genoteerd worden, krijgen vervolgens een lasnummer, en moeten na controle op een zogenoemd ‘request’ worden gezet. Een aardig werk om dat bij te houden.” Al met al gebeurt er dus al veel in de vroege ochtend, als het nog rustig is. Als daarna rond 7 uur andere collega’s binnenkomen, loopt Leendert vaak weer een rondje en kijkt hij mee of legt hij wat dingen uit. Daarna kan een gemiddelde werkdag bestaan uit lasonderzoek, regelmatig uitleg geven en het verwelkomen van een verzekeringsbureau of klant. Ook helpt Leendert, door zijn rol als coördinator, met de personeelsplanning in het staalbedrijf. En uiteraard komt het ook voor dat hij echt naar een project toe gaat, als er expertise op locatie nodig is. Die variatie zorgt ervoor dat Leendert energie krijgt van zijn functie. “De ene dag ben ik veel bezig met magnetisch onderzoek, de andere dag maak ik rapporten, en weer een andere dag ben je vooral bezig met begeleiding van collega’s”.
In al die jaren is Leendert betrokken geweest bij veel verschillende projecten. De offshore-projecten vond hij het mooiste werk. Het eerste offshore-project in zijn functie als lascoördinator benoemt hij specifiek. “Dat was gelijk een goede binnenkomer, omdat het ingewikkeld was. Bijna elk plaatje moest met een ander soort draad gelast worden.” De uitdaging om dit te coördineren was groot. “Iedere stap waar iedereen mee bezig was, heb ik toen uitgeschreven. Op die manier hebben we destijds het overzicht kunnen behouden.”
Het staalbedrijf zoals het nu is, is niet altijd zo geweest. Met de ruime ervaring binnen het bedrijf, kan Leendert daar goed over meepraten. Toen hij in 2004 bij De Klerk begon, bestond het staalconstructiebedrijf van De Klerk nog maar een jaar. In die ontwikkelingsfase van het bedrijf was het natuurlijk wel eens rustiger, en werkte hij daarom met regelmaat buiten, omdat er bijvoorbeeld paalkoppen gelast moesten worden op de schepen. “Je ziet ook een keer de andere kant, en daar leer je van. Ook omdat je dan je spullen niet voor je hebt liggen op een laskar, en je dus beter moet voorbereiden”, aldus Leendert. De rustigere periodes waarop wordt teruggeblikt, zijn nu verleden tijd. Inmiddels is het staalconstructiebedrijf steeds verder gegroeid, en worden er ieder jaar weer werken gemaakt die alle verwachtingen overtreffen.
Heb je ook interesse om te werken bij De Klerk? Neem dan contact op met Rachel Heuvelman via Rheuvelman@deklerkbv.nl
Meer disciplines. Meer middelen. Projecten aanvliegen van plan tot oplevering, met eigen mensen en materieel. Dat is De Klerk. Waterbouw én staalconstructie. Door deze combinatie voelen we ons zeker. Simpelweg omdat we dan de beste controle hebben over uw belang. Het maakt ons tot een partner waar u meer aan heeft dan een ‘gewone aannemer’.