Tekenaar/Modelleur: Tom de Laat

Vroeger bouwde hij veel met constructiespeelgoed zoals Lego en K’NEX, nu is hij onderdeel van projectteams welke grote waterbouwkundige projecten realiseren.

Delen

Opgegroeid in Sleeuwijk, bracht hij zijn jeugd door met het bouwen van Lego en K’NEX, waarbij hij zijn creativiteit goed kon gebruiken. Nu is de 25-jarige Tom alweer 8 jaar werkzaam bij De Klerk Werkendam als Tekenaar/Modelleur, en heeft hij zijn passie daarin gevonden. Hij ontdekte tijdens zijn stage dat hij op de afdeling Engineering op zijn plek zat.

TdL-01

In zijn vrije tijd, gaat Tom graag motorrijden bij goed weer. "Ik heb vorig jaar mijn motorrijbewijs gehaald en dat bevalt me heel goed. Als de zon schijnt, dan ga ik lekker motorrijden" vertelt Tom glimlachend. "We gaan ook eens per jaar met een groep De Klerk collega’s motorrijden."

Toen hij nog op het Altena College in Sleeuwijk zat, wilde hij architect worden, zijn huidige functie sluit daar ook wel op aan. In gesprek met een oud-collega van De Klerk, werd zijn interesse voor de calculatieafdeling gewekt. Na een goed gesprek heeft hij dan ook destijds een meeloopdag gepland bij De Klerk op de afdeling Calculatie. "Dat beviel me erg goed, en was er vrij snel achter dat dit het vakgebied was waar ik later in wilde gaan werken."

Hij begon met de opleiding mbo middenkader functionaris Infrastructuur op het Radius College in Breda, en moest een stage volgen van een halfjaar. Dat heeft hij dan ook bij De Klerk gedaan. Het eerste jaar heeft hij op de afdeling Calculatie een halfjaar een stage gevolgd en het tweede jaar op de Afdeling Engineering, waar zijn voorkeur naar uitging.

In zijn functie als Tekenaar/Modelleur werkt hij met verschillende 2D en 3D tekenprogramma’s, waar hij zijn creativiteit in kwijt kan. "Een onderdeel van mijn functie is het ‘in elkaar puzzelen’ van constructies en het daarbij inzichtelijk maken van de haalbaarheid hiervan. Daarmee heb ik de verantwoordelijkheid om problemen, niet uitvoerbare details en onveilige constructie te herkennen. Daarnaast heb ik de vrijheid om zelf oplossingen en onderdelen van de constructie te bedenken die ik samen met de constructeur kan bespreken en in kan brengen in het ontwerp." Uiteindelijk werkt hij mee aan het tot stand laten komen van het ontwerp en maakt hij de 2D tekeningen en 3D modellen, die gebruikt worden tijdens het realiseren van de projecten.

"Ik ben betrokken geweest bij verschillende projecten, waaronder bijvoorbeeld Engineering Jetty ATM, Kademuur Cargill, Renovatie Kade Het Nieuwe Werk, de Beemsterkade en Renovatie Krammersluizen. Mijn mooiste project tot nu toe was de Beemsterkade. Het was een moeilijk project waar veel uitzoekwerk bij kwam kijken. Als tekenaar/modelleur heb je te maken met veel variatie. Geen enkel project is hetzelfde en elk project heeft zijn eigen uitdagingen. Van steigers tot kademuren, van afmeerpalen tot bodembescherming, van staalconstructies tot betonwerk, of van 3D scans tot inmetingen, je bouwt overal kennis en ervaring mee op. Dit vind ik ontzettend leuk!"

TdL-03

"Bij De Klerk heb ik de kans gekregen om te groeien. Ik ben trots op de groei die ik heb doorgemaakt en ben nog elke dag in ontwikkeling. Daar heb ik ook ontzettend hard mijn best voor gedaan, en dat werpt nu zijn vruchten af". Tom heeft niet alleen op zijn werk een groei gemaakt, maar ook in zijn persoonlijke ontwikkeling. "Voor nu zit ik op mijn plek, maar wellicht dat ik in de toekomst nog eensde ambitie heb om te gaan rekenen in plaats van alleen te tekenen, maar alles op zijn tijd."

Je moet creatief en praktisch zijn voor deze functie, aldus Tom. Een civiele opleiding is een voordeel, maar de voorliefde voor techniek is het allerbelangrijkste. "Technisch inzicht is zeker van belang, maar je moet ook in teamverband kunnen en willen werken. Daarom is het belangrijk dat de onderlinge communicatie ook goed verloopt."

Heb je ook interesse om te werken bij De Klerk? Neem dan contact op met Rachel Heuvelman via Rheuvelman@deklerkbv.nl

More than just a contractor

Meer disciplines. Meer middelen. Projecten aanvliegen van plan tot oplevering, met eigen mensen en materieel. Dat is De Klerk. Waterbouw én staalconstructie. Door deze combinatie voelen we ons zeker. Simpelweg omdat we dan de beste controle hebben over uw belang. Het maakt ons tot een partner waar u meer aan heeft dan een ‘gewone aannemer’.

Lees verder
Sluiten