Sinds drie jaar werkt Martijn Vos als Veiligheidskundige binnen De Klerk. Deze zeventwintigjarige Nieuwendijker zet zich iedere dag in voor één van de belangrijkste aspecten van ons werk: veiligheid.
Vroeger was het zijn droom om ooit piloot te worden. Op de vliegbasis in Soesterberg had hij intakes gehad, die hij ook goed had afgerond. Dit zou echter zijn huidige leven volledig omgooien, en naarmate Martijn ouder werd, begon hij te twijfelen of dit nu echt de goede keuze zou zijn. Naast de verandering van instromingseisen, was het namelijk ook niet in de buurt en zou hij op kamers moeten en daarmee ook niet meer in het sociale leven van Nieuwendijk zitten. Hij besloot eerst zijn propedeuse te halen in een andere opleiding, en dan verder te kijken. Dit werd de opleiding Integrale Veiligheidskunde. ‘De opleiding ging goed, ik leerde veel leuke mensen kennen, en het studentenleven was ook erg gezellig, zegt Martijn. ‘Wilde ik nog wel een andere opleiding volgen, of was het beter om gewoon bij de studie Integrale Veiligheidskunde te blijven?’. Hij kiest er destijds voor om te blijven, en tijdens zijn meewerkstage blijkt dit een goede keus: met mensen werken, in een mooie omgeving met een focus op veiligheid. Waar de studie in eerste instantie een opstap zou zijn naar een functie als piloot, blijkt op dat moment dat Martijn toch de veiligheidswereld ziet zitten.
Via een vriend van Martijn, die ook bij De Klerk werkzaam is, komt hij in 2020 bij De Klerk terecht. Recent afgestudeerd en op zoek naar een mooie baan, heeft Martijn op dat moment al bij verschillende bedrijven gesolliciteerd. Zijn gesprek bij De Klerk voelt direct goed. Vandaar kiest hij ervoor om, ondanks het feit dat hij nog niet bekend is met de waterbouw en hij ook kan starten bij andere bedrijven, toch bij De Klerk te beginnen.
Dit was een grote uitdaging; alles was nieuw. Deze branche werkt bijvoorbeeld met voor hem onbekende terminologie. Al snel werd van verschillende kanten het idee geopperd om eens een tijdje mee te werken op één van de schepen van het bedrijf, om op die manier het werk beter te leren kennen. Niet in de functie van veiligheidskundige, maar gewoon als ‘leerling’. ‘Een gave en leerzame ervaring die mij heeft geholpen om in deze functie te kunnen werken’, zegt hij hierover.
‘Als veiligheidskundige heb je veel afwisseling in je werk’, vertelt Martijn. ‘Ongeveer twee dagen per week werk je op het kantoor, en drie dagen per week ben je op projecten aanwezig. Op projecten bespreek je hoe het gaat, doe je een rondje alleen of met iemand van het projectteam, en maak je een verslag. Dat inspectierapport deel je vervolgens, en daar komen dan weer verschillende acties uit. Op het moment dat je op het kantoor werkt, stel je veiligheidsplannen op en ben je bezig met alles wat bij veiligheid komt kijken. Hierbij geldt vaak: hoe groter het project, hoe meer er bij een plan komt kijken. Als je een plan maakt voor een project op het IJsselmeer, wat is aangemerkt als offshore gebied, zijn er veel verschillende werkzaamheden en risico’s. Dat zorgt ervoor dat je een omvangrijk plan moet maken. Ook bij projecten in de petrochemie geldt dat. Er is veel afwisseling in het werk, zeker omdat je met mensen te maken hebt. Dat maakt je werk iedere dag weer een uitdaging’.
Als je de collega’s bij De Klerk in een paar woorden wilt samenvatten, zou je volgens Martijn kunnen kiezen voor hardwerkend, betrokken, gemoedelijk, maar soms ook een tikkeltje eigenwijs. Werken met mensen geeft hem veel energie. ‘In deze functie kan je wel eens worden gezien als een corrigerende ‘politieagent’, en dat is jammer. Je moet soms mensen aanspreken op gedrag, en dat is niet altijd leuk’. Waar Martijn trots op is, is dat hij toch met iedereen binnen De Klerk het op een normale manier over veiligheid kan hebben. ‘Er is wederzijds respect en acceptatie, zo lang je maar wilt leren begrijpen waarom collega’s iets op een bepaalde manier doen. Op die manier hoor je elkaars ideeën en kan je met elkaar bedenken hoe het veiliger kan. Veiligheid in de Waterbouw is geen standaardwerk, omdat de situatie altijd anders is. Met elkaar zoeken naar een werkbare en veilige situatie binnen de gestelde kaders, is de leuke uitdaging in mijn werk.’
‘Het project in Oss staat me altijd bij, omdat ik daar de waterbouw als ‘leerling’ heb leren kennen’, vertelt Martijn. ‘De Klerk is al snel gaan aanvoelen als een tweede thuis. Waar ik de eerste maand nog over ‘De Klerk’ sprak, sprak ik al snel over ‘wij’. Het project Windplan Blauw vond ik zelf één van de mooiste projecten, die dit goed benadrukt. Het project bracht veel uitdagingen met zich mee, maar toen het werk buiten begon hebben we ons, zoals altijd, weer bewezen in kwaliteit en samenwerking’.
Heb je ook interesse om te werken bij De Klerk? Neem dan contact op met Rachel Heuvelman via Rheuvelman@deklerkbv.nl
Meer disciplines. Meer middelen. Projecten aanvliegen van plan tot oplevering, met eigen mensen en materieel. Dat is De Klerk. Waterbouw én staalconstructie. Door deze combinatie voelen we ons zeker. Simpelweg omdat we dan de beste controle hebben over uw belang. Het maakt ons tot een partner waar u meer aan heeft dan een ‘gewone aannemer’.