Verduurzaming werkschip Zijpe

dinsdag 18 januari 2022

De Zijpe (bouwjaar 1978), één van de werkschepen van De Klerk, is flink aangepakt om milieuvriendelijker te worden.

Deel dit bericht

De twee hoofdmotoren stamden nog uit begin jaren ’80 en zijn nu vervangen voor de nieuwste Stage V motoren, waardoor ze 97% minder NOx en roet uitstoten en de CO2 uitstoot met zo’n 10% reduceren.

Ook zijn de oude generatoren, die gebruikt worden voor de spudpalen, (jet)boegschroef en hydraulische laadkraan vervangen door twee nieuwe parallel-geschakelde Stage V generatoren. De parallelle schakeling zorgt er automatisch voor dat de tweede generator alleen wordt ingeschakeld indien er extra vermogen benodigd is. Hierdoor wordt er geen onnodige brandstof verbruikt. Het vernieuwen van de motoren is echter niet de enige stap in het verduurzamen van het werkschip. Zo zijn de boegschroef en de spudpalen nu elektrisch aangedreven en wordt de dekverlichting volledig vervangen door duurzame led verlichting. Dit verbruikt significant minder stroom dan de oude verlichting. Verder zijn ook de oliën en vetten, die worden gebruikt voor onder andere de hydrauliek en schroefassmering, van biologische aard.

Nadat in de afgelopen jaren de hoofdmotoren van heischip Noord en werkschip IJmeer al vervangen zijn door Stage V motoren, maakt De Klerk met deze complete Stage V hermotorisering van werkschip Zijpe weer een mooie stap op het gebied van verduurzaming van de vloot.

Meer nieuws

Alle nieuwsberichten

More than just a contractor

Meer disciplines. Meer middelen. Projecten aanvliegen van plan tot oplevering, met eigen mensen en materieel. Dat is De Klerk. Waterbouw én staalconstructie. Door deze combinatie voelen we ons zeker. Simpelweg omdat we dan de beste controle hebben over uw belang. Het maakt ons tot een partner waar u meer aan heeft dan een ‘gewone aannemer’.

Lees verder
Sluiten