Oeververvanging Gouwe T9.3W - T9.5W

Langs de Gouwe tussen Alphen aan den Rijn en Waddinxveen wordt over een traject van ruim 5,2 kilometer de bestaande oeverbescherming vervangen door een nieuwe stalen damwandconstructie. De werkzaamheden vinden plaats in opdracht van Provincie Zuid-Holland.


Delen

De nieuwe constructie bestaat uit stalen damwand met SI-verankering die wordt afgewerkt met zetsteen of betonnen deksloof elementen. Deze vervanging maakt het ook mogelijk om in de toekomst schepen met een grotere diepgang te ontvangen.

Omgevingsmanagement is naast het constructief technische een heel belangrijk aspect en waren nadrukkelijk onderdeel van de aanbestedingsprocedure. Naast het belang van de doorstroming op het water moeten we ook rekening houden met de bewoners die met hun tuin langs de Gouwe wonen. Het werk betekent ook dat we deze tuinen moeten vrijmaken om de damwand te vervangen. Hiervoor stellen we duidelijke afspraken op met de bewoners en is er buiten één aanspreekpunt aangesteld (onze tuinsteward) waar omwonenden zich kunnen melden wanneer ze vragen hebben.

De werkzaamheden vinden plaats in opdracht van Provincie Zuid Holland. Raymond van Gemerden, Projectmanager van de provincie is tot heden uitermate tevreden: “het is geen gemakkelijke klus. De roots van de Klerk liggen bij de waterbouw, daarnaast zijn voorbereiding en uitvoering naadloos op elkaar aangesloten en is omgevingsmanagement hierin op alle niveaus geborgd. Ik durf te zeggen dat ik experts in huis heb.”

Hieronder een informatievideo over het project en de uit te voeren werkzaamheden.


Tussen de hefbruggen in Waddinxveen en Boskoop ligt groot materieel in het water. Daarom is de vaarweg nog smaller dan normaal en gelden er extra vaarwegregels. Vaarwegverkeer moet rekening houden met vertraging.

Alle vaarweggebruikers wordt verzocht om goed op de bebording te letten en aanwijzingen van de scheepvaartbegeleiding en via het marifoonkanaal op te volgen. Houd rekening met vertraging en mijd de Gouwe als dat mogelijk is.

Voor het werkgebied staan verschillende borden waarop aangepaste vaarregels worden aangegeven. Op de flyer die u hierboven kunt downloaden staat de betekenis van alle borden uitgelegd.

Het werk in kernwoorden en getallen:

Technisch:

  • ca. 4000 ton damwand
  • 2500 SI-ankers
  • ca.1500 m2 zetsteen
  • 2 kademuren voor beroepsvaart

Omgeving:

  • 140 tuinen opnemen en herstellen
  • Passeren van kruisende Kabels en Leidingen
  • Ontwerpen en aanvragen van vergunningen
  • Verzorgen van veilige omstandigheden voor omwonenden en uitvoerend personeel.
Meer informatie

Oeververvanging Gouwe T9.1 en T9.3

Bent u bewoner of belanghebbende langs het uitvoeringstraject, dan kunt u met uw vragen terecht bij het projectteam, bereikbaar via Gouwe@deklerkbv.nl of via 0612-344119.

Gerelateerde projecten

Alle waterbouw projecten

Met het oog op morgen

De strijd tegen het water heeft ons land veel gebracht. Zoals een hoogwaardige civiele industrie die wereldwijd tot de verbeelding spreekt. De komende jaren wachten nieuwe uitdagingen waarin klimaatverandering het belangrijkste onderwerp zal zijn. Met bijna 150 jaar civiele ervaring gaan wij die uitdaging graag aan.

Lees verder
Sluiten